Baskı Altındaki İsrail Ordusu ABD İle İttifak Yapmayı Kabul Etti

Siyasi güvenlik tartışmaları sırasında İsrail Aviv Genelkurmay Başkanı Kochavi ABD ile bir savunma ittifakı kurma konusunda anlaştı .

Kochavi’nin Başbakan Benjamin Netanyahu’nun baskısı sonrasında ittifakı kabul ettiğini söylediğini bildirdi .

Netanyahu’nun aday olduğu ve ABD ile bu tür bağları “büyük bir sorun” olarak nitelendirdiği Mart 2020’de yapılan seçimlerde ittifaka katılma konusu daha da öne çıktı. Gözlemciler, Netanyahu’nun konumunu güçlendirmek ve küresel bir güç olarak görünmesini sağlamak için bu adımı atmaya istekli olduğuna inanıyor.

İsrail ordusu, “Kapalı kapılar ardında siyasi düzeyin yürüttüğü tartışmalardan söz etmeyeceğiz” diyerek bu konuda yorum yapmayı reddetti.

Bir güvenlik yetkilisi, ordunun genelkurmay başkanının onayı olmadan böyle bir adımın atılamayacağını söyledi, ancak Kochavi’nin bu ittifaka baskı altında katıldığını yineledi.

Güvenlik yetkililerinin ittifakı eleştirdiğini belirterek, İsrail’in böyle bir anlaşma olmadan ABD ile karşılıklı savunma işbirliği yürüttüğüne dikkat çekti. Böyle bir birliğin büyük dezavantajları olacağını vurguladılar.

Güvenlik yetkilileri, böyle bir ittifakın Rusya’ya meydan okuyacağını, İsrail’in Suriye’deki saldırılarını kısıtlayacağını, İsrail’i Irak’taki ABD çıkarlarını dikkate almaya zorlayacağını ve Irak’taki İran hedeflerine olası İsrail saldırılarını engelleyeceğini, ABD’nin İsrail’den Amerika’yı kullanmamasını isteyebileceğini söyledi. Ortadoğu’daki herhangi bir İsrail misyonunda silahlar.

Ancak Netanyahu’nun yardımcıları, İsrail’in ittifaktaki ortakları tarafından savunulmasından fayda sağlayacağını iddia etti.

MEM

Exit mobile version