AvrupaManşetTeknoloji

Avrupa’nın İHA Programında Sorun Yaşanmaya devam ediyor

Avrupa’nın Orta İrtifa – Uzun Dayanım (MALE) sınıfı insansız hava aracı programı EuroMALE için işler yolunda değil. Program takvimi, sarkmaya devam ediyor.

Avrupa Birliği ülkelerinin Orta İrtifa – Uzun Dayanım sınıfı insansız hava aracı (İHA) ihtiyacının giderilmesi amacıyla başlatılan EuroMALE veyahut EuroDrone Programı, gecikmelere sahne olmaya devam ediyor. Avrupa merkezli üç havacılık devi olan Airbus, Dassault Aviation ve Leonardo şirketleri tarafından geliştirilen EuroMALE’in mock-up’ı, Nisan 2018’deki Berlin Havacılık Fuarı esnasında tanıtılmıştı.

Başlangıcı 2015 yılında gerçekleştirilen ve 2025 yılında kullanıma alınması planlanan EuroMALE, bir süredir finansal sıkıntılar çekmekteydi. Bu durum, Fransa Savunma Bakanı Florence Paryl ve Alman mevkidaşı Annegret Kramp-Karrenbauer tarafından da 2020 yılı içerisinde teyit edildi.

Edinilen bilgiye göre; EuroMALE Programı’ndaki finansal sıkıntılar ve bununla paralel olarak program takvimindeki sarkmalar, devam ediyor. Fransız Savunma Bakanı Florence Parly tarafından geçtiğimiz günlerde Fransız Ulusal Meclisi’nde yapılan açıklamada, EuroMALE’nin 2028 yılından önce Fransız Ordusu envanterine alınamayacağı açıklandı. Parly tarafından yapılan bu açıklama, EuroMALE Programı için en az 3 yıllık bir gecikmeyi ortaya koymakta.

EuroMALE programı kapsamında 21 sistem (63 hava aracı) EuroMALE İnsansız Hava Aracı (İHA) tedarik etmeyi planlayan Fransa, toplam tutarın 7.1 milyar avroyu geçmemesini istedi. Ancak edinilen bilgiye göre; EuroMALE projesi kapsamında geliştirilen hava aracının birim maliyeti, geliştirme maliyetiyle birlikte 200 milyon avroya yaklaştı.


SavunmaSanayiST.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyicinizi kapatarak tekrar deneyin.