DünyaManşetTeknolojiTicaret

ASELSAN’ın Malezya’ya teslim edeceği MUHAFIZ UKST’ler görüntülendi

ASELSAN ile Malezya’da yerleşik bir tersane arasında Malezya Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın ihtiyacı kapsamında üretilecek botlara entegre edilmesi için 30mm MUHAFIZ Uzaktan Komutalı Stabilize Top Sistemi, Hassas Stabilize Yönlendirici ve 12.7mm Makineli Tüfek sözleşmesi imzalanmıştı. ASELSAN, 2017 yılında 30mm MUHAFIZ Sisteminin Malezya sahil güvenlik botlarına montaj, entegrasyon ve testlerini gerçekleştirmişti. Söz konusu sözleşme, ASELSAN’ın Güneydoğu Asya bölgesine gerçekleştirdiği silah sistemi ihracatının artarak devam etmesi açısından önem taşımakta. Sözleşme kapsamında teslimatlar 2019-2020 yılları arasında tamamlanması planlanıyordu ancak kamuoyuna yansıyan görüntülerde sistemlerin üretiminin devam ettiği görülüyor. Teslimatların 2021 yılı içerisinde tamamlanması planlanıyor.

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyarette Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile Savunma Sanayii Başkanlığı’nda misafir edildi ve Türk savunma sanayiinin geldiği nokta, faaliyetleri ve potansiyeli anlatıldı. SSB ziyaretinden sonra Başbakan Rami, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile ASELSAN’a ziyaret gerçekleştirdi. Gerçekleştirilen ziyaret sırasında paylaşılan görüntülerde ASELSAN tarafından Malezya Sahil Güvenlik Komutanlığı için üretimi devam eden 30 mm MUHAFIZ Uzaktan Komutalı Stabilize Top Sistemi görüntülendi.

Halihazırda Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü envanterinde yer alan Aselsan Uzaktan Komutalı Silah Sistemleri Türkiye haricinde toplam 20 ülkenin Silahlı Kuvvetleri tarafından tercih edildi.

MUHAFIZ

MUHAFIZ Sistemi, Termal Kamera, TV Kamera ve Lazer Mesafe Ölçme cihazı takılabilen, Silah kumanda birimi aracılığı ile uzaktan kumanda edilebilen, otomatik hedef takip özelliğine ve modüler yapıya sahip bir stabilize silah sistemidir. MUHAFIZ sistemi gece ve olumsuz görüş şartlarında çıplak gözle görülemeyen hedeflerin tespit edilmesini, hedeflerin otomatik olarak tanınmasını, takip edilmesini ve bu hedeflere atış yapılabilmesini sağlamaktadır.

Optik görüş ve silah nişan hattının, sistemin monte edildiği platformun hareketlerinden etkilenmeden hedef üzerinde kalabilmesi için, taret stabilize edilmiştir. Ayrıca MUHAFIZ Sistemi tareti üzerine monte edilmiş, yan ve yükseliş eksenlerinde taretten bağımsız hareket yeteneğine sahip Hassas Stabilize Yönlendirici’ye (HSY) sahiptir. HSY sayesin de, uzak mesafelere atış esnasında silaha uygulanan balistik düzeltme esnasında dahi elektro-optik birimlerin hedef üzerinde kalması sağlanarak etkin vuruş yapılması mümkün kılınmaktadır.

MUHAFIZ Sisteminde silah olarak çift yönlü mühimmat besleme yeteneğine sahip 30mm Mk44 Bushmaster-II topu kullanılmakta, değişik görev ihtiyaçları için farklı mühimmatlar yüklenebilmektedir. MUHAFIZ Sistemi, otomatik hedef izleme özelliği ile hedefin hız ve rotasını hesaplamakta, meteoroljik koşullar, mühimmat tipi ve hedef mesafe bilgilerini dahil ederek atış sırasında otomatik balistik düzeltme uygulamaktadır.

Teknik Özellikler

  • Taret Ağırlığı : 1250 kg (Silah ve 150 adet mühimmat dahil)
  • Silah : 30mm Mk44 Bushmaster-II
  • Atım Hızı : 200 atım/dakika
  • Mühimmat Besleme : Çift Yönlü
  • Mühimmat Kapasitesi: 2 x 75 adet
  • Silah Yükseliş Ekseni Hareket Limitleri : -15° / +55°
  • Silah Yan Ekseni Hareket Limitleri : 160° (kayar bilezik yok) / n x 360° (kayar bilezik var)
  • Silah Açısal Dönüş Hızı (maks.): 60°/s
  • EO Yükseliş Ekseni Hareket Limitleri: -15° / +55°
  •  EO Yan Ekseni Hareket Limitleri: 10° (silaha göre)
  • EO Açısal Dönüş Hızı (maks.): 60°/s
  • Güç Beslemesi: 28 VDC veya 220 VAC

defenceturk.net

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyicinizi kapatarak tekrar deneyin.