AvrupaEkonomiManşetSiyasetTeknoloji

ABD’den Türkiye’ye Yaptırım Teklifi

Amerika Birleşik Devletleri yönetimi, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi alması nedeniyle CAATSA yaptırımları uygulamış ve bunun üzerine Millî Savunma Bakanlığı Türkiye’nin S-400 tedarik etmesinin bir tercih değil, zorunluluk olduğunu söyleyerek yaptırım kararına karşı kınama açıklamalarında bulunmuştu.

ABD Senatosu; 740 milyar dolar savunma bütçesi, Türkiye’ye yönelik yaptırımlar ve Türkiye’nin almış olduğu 6 adet F-35 savaş uçağının ABD Hava Kuvvetleri’ne verilmesini de içeren 2021 yılı Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasasını (NDAA) geçtiğimiz haftalarda onaylamıştı. Geçtiğimiz haftalarda Millî Savunma Bakanlığı(MSB) tarafından yapılan açıklamaya göre Türkiye sorunların çözümü için NATO’nun da dâhil olacağı bir çalışma grubunda görüşülmesi bulunmuştu. Daha sonra  yaptırımlar konusunda ortak çalışma grubu kurulması teklifinin ABD tarafından geldiğini söyleyen Bakan Çavuşoğlu:

“2020 yılında ABD ile ilişkilerimiz yine var olan sorunların gölgesinde geçti maalesef. FETÖ sorunu devam ediyor, ABD’nin özellikle Suriye’nin kuzeyinde PKK/YPG’ye yönelik desteği devam etti. S-400 konusu sürekli gündemdeydi ve CAATSA yaptırım kararını da açıkladılar. Yaptırımın hafif ya da ağır olması önemli değil, farklı değerlendirmeler var. Her şeyden önce siyasi olarak ve hukuki olarak da yanlış bir karar, egemenlik haklarımıza saldırıdır. Şimdi ABD yaptırım kararından sonra, daha önce bizim teklif ettiğimiz ortak çalışma grubu kuralım sorunu kendi aramızda çözmeye çalışalım teklifinde bulunmuştuk şimdi o teklif ABD’den geldi. Biz her zaman diyalogdan yana olduğumuz için o teklife evet dedik, uzmanlar düzeyinde görüşmeler başladı. Yani yaptırım kararı yanlıştır. Almanya Dışişleri Bakanı bile bunu vurguladı, tek taraflı yaptırım müttefikliğe sığmaz. 2021’de yeni yönetimle ilişkilerimizi daha sağlıklı bir şekilde götürmek için biz hazırız ve biraz önce saydığım sorunların çözümü konusunda da adım atmaya biz Türkiye olarak varız umarım yeni yönetim de bu anlayış içinde olur.”

açıklamasında bulundu.

DEFENCE TÜRK

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyicinizi kapatarak tekrar deneyin.