AsyaManşetOrtadoğuSiyaset

ABD ve İngiltere’nin koronavirüs aşılarını Hamanei yasakladı

Bir kez daha ABD’nin koronavirüsle mücadelesini eleştiren İran’ın dini lideri, “Yapabiliyor olsalardı böyle bir fiyasko yaşamazlardı” deyip İngiltere ve ABD’den aşı alınmasına yasak getirdi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka sayısının 1 milyonu aştığı İran’da dini lider Ayetullah Ali Hamaney, ABD ve İngiltere’den aşı satın alınmasına yasak getirdi.

Televizyonda canlı yayınlanan konuşmasında “ABD ve İngiltere aşılarının ülkeye ithal edilmesi yasaklanmıştır. Yetkililere de söyledim, burada herkese de söylüyorum” diyen Hamaney, “Amerikalılar aşı üretebiliyor olsaydı kendi ülkelerinde böyle bir koronavirüs fiyaskosu yaşamazlardı” ifadesini kullandı.

Fransa konusunda da iyimser değil

“İngiltere ve ABD’ye güvenmiyorum. Bazen aşılarını diğer ülkeler üzerinde test etmek istiyorlar” diye devam eden Hamaney, 1985’te 400’ü aşkın kişinin ölümüne yol açan ‘kirli kan skandalına’ karışan Fransa‘ya da aşı konusunda güvenmediğini söyledi.

150 bin Pfizer aşısının alımı durduruldu

Hamaney’in açıklamalarının ardından İran Kızılayı, ABD’den getirilecek 150 bin Pfizer aşısının alımının iptal edildiğini açıkladı. İran resmi haber ajansı IRNA’ya göre İran Kızılayı Sözcüsü Muhammed Hasan Mukaddem, “İran Kızılayı tarafından 150 bin doz Pfizer Kovid-19 aşısının ABD’den ülkeye getirilmesi iptal edildi” ifadelerini kullandı.

Mukaddem, İran yönetiminin ABD yaptırımları nedeniyle ülke dışından Kovid-19 aşısı satın almasında yaşadığı ciddi sorunlar nedeniyle, söz konusu aşıların ABD’de yaşayan İranlılar tarafından satın alındığını belirtti.

Yoksul ülkelere aşı ocak sonu- şubat ortasında

ABD, İngiltere, AB ülkeleri ve Kanada gibi refah düzeyi yüksek ülkelerde aşılamalar çoktan başlarken yoksul ülkelerin aşıya erişip erişemeyeceği bir muamma konusu. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) son açıklamasında yoksul ülkelerin ilk dozları ocak sonu- şubat ortası gibi almaya başlayabileceğini açıklamıştı.

DSÖ, Kovid-19 Aşıları Küresel Erişim Programı (COVAX) kapsamında ihtiyaç duyan yoksul ülkelere aşı ulaştırmayı hedefliyor. 

‘ABD’nin 2009’da İran’da yapmak istediği 2021’de kendi başına geldi’

Öte yandan konuşmasında, ABD’de Başkan Donald Trump destekçilerinin polis barikatını aşarak Kongre binasına girmesine de değinen Hamaney, İran’da 2009’daki seçimler sonrası çıkan olayları hatırlatarak, “ABD, 88 yılında (2009) İran’da istikrarsızlık oluşturmak istedi. Yapmak istedikleri şey 99’da (2021) kendi başlarına geldi” dedi.

ABD ile iyi ilişkiler kurulmasını isteyen kesimleri eleştiren İran Dini lideri, “Bazıları ABD ile barış yapar ve dost olursak ülkenin cennete dönüşeceğini düşünüyor. Onların seçimleri, onların demokrasisi ve insan hakları bu. Buna rağmen bazılarının kıblesi hala Amerika’da” ifadelerini kullandı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyicinizi kapatarak tekrar deneyin.