ABD, Rusya Hava Savunma Sistemini Libya’dan Gizlice Çıkardı

ABD ordusunun, ele geçirilen bir Rus hava savunma füzesi sistemini, sistemin altyapısından istihbarat toplamak için gizli çabalarla Libya’dan Almanya’ya taşıdığı ortaya çıktı.

Alçak irtifalardan yaklaşık 20 mil menzile birden fazla hedefi vurabilen kamyona monte Pantsir S-1 füze bataryası, geçtiğimiz yıl Haziran ayında ABD hava kuvvetlerinin güneybatı Almanya’daki Ramstein üssüne taşındı. savaşın parçaladığı ülkede milislerin veya kaçakçıların eline geçebilir.

Birleşik Arap Emirlikleri’ne ait olan ve Libya savaş ağası Halife Hafter’e veren hava savunma sistemi, geçen yıl Mayıs ayında Libya hükümet güçlerinin ele geçirmesinin ardından Watiya hava üssünden kurtarıldı . Hükümet savaşçıları daha sonra Pantsir’i, Muhammed Bahroun adlı IŞİD bağlantılı bir milis komutanının ele geçirdiği Zawiya kasabasına gönderdi.

Ancak Libya İçişleri Bakanı Fathi Bashagha ve güçleri, Bahroun’a füze sistemini serbest bırakması için baskı yaptı ve daha sonra bir üsse ve ardından ABD hava kuvvetlerinin C-17 Globemaster kargo uçağının topladığı Zuwara havaalanına götürüldü.

İngiliz gazetesi The Times’a göre ABD, ele geçirilen füze savunma sistemini ele geçirerek istihbarat toplamak ve mekanizmalarını ve veritabanını incelemek için hedefliyordu. Bu, özellikle, bir Pantsir sistemi tarafından gerçekleştirildiği iddia edilen, Kasım 2019’da Libya’da bir ABD orakçı insansız hava aracının düşürülmesine misilleme niteliğindeydi .

MEM

Exit mobile version